Jan
13
2013

Instagram effecten in Photoshop

De Instagram liefhebbers weten hoeveel plezier je kunt beleven aan het bewerken van je foto’s met de filters die je in Instagram tot je beschikking hebt. Maar ook in Photoshop kun je in een paar simpele stappen mooie Instagram achtige effecten aan je foto’s geven. Je hebt alleen een leuke foto nodig om mee te beginnen. Ik heb een foto van mijn kleine vriendje gebruikt. Je kunt mijn foto gebruiken als je dat wilt en hem hier downloaden of je eigen foto gebruiken.

Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb:

Milo voor Instagram rand

Open je foto in Photoshop. Eerst gaan we de foto uitsnijden want Instagram foto’s zijn altijd vierkant. Neem je uitsnijden gereedschap en stel het boven in de opties balk in op vierkant 1 x 1. Schuif dan tot je het onderwerp mooi centraal hebt en snijdt de foto uit.

instagram 1

Om de foto een cross processing effect te geven (dit is een effect wat vroeger verkregen werd door de foto in verkeerde vloeistoffen te ontwikkelen) voeg je een curven aanpassingslaag toe boven je foto laag. Door de verschillende kleuren van de curven laag in te stellen kun je al een heel gaaf effect krijgen op je foto. Het kan zijn dat je voor je eigen foto andere instellingen moet gebruiken. Experimenteer daar wat mee.

instagram 2

Hierdoor krijg je al een leuk effect op je foto:

instagram 3

Om een mooi vintage effect te krijgen voeg je een vignet toe. Dat is een donkere rand om je foto waardoor het midden er mooi uitspringt.

Voeg een nieuwe curven aanpassingslaag toe en neem een groot zacht penseel. Maak met dat penseel een zwarte cirkel in het laagmasker zodat alleen de randen door de curven aanpassingslaag worden beïnvloed. Stel dan de curven laag in tot je zoiets hebt als hieronder in het voorbeeld te zien is en je krijgt een subtiel vignet.

instagram 4

Instagram biedt je de optie om de foto aan de randjes te vervagen. Dit doe je als volgt. Dupliceer de laag van de foto en voeg aan de kopie laag een laagmasker toe. Ga naar menu FILTER-VERVAGEN en vervaag Gaussiaans zoals hieronder te zien is of stel in naar eigen inzicht. Neem dan een lekker groot zacht rond penseel en bestrijk de gedeelten die je niet vaag wilt hebben.

instagram 5

En dan natuurlijk nog de rand. Daarvoor neem je een afgeronde rechthoek vorm.  Stel de straal in op 35 px zodat je een mooie ronding in de hoeken krijgt. Trek de vorm over je document en zorg dat hij net wat kleiner is als je document. Selecteer de pixels van de vormlaag en zet de vormlaag uit. Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en noem de laag rand.

instagram 6

Keer de selectie om via menu SELECTEREN-SELECTIE OMKEREN en vul de selectie in de nieuwe laag met een kleur naar keuze ik heb #f2edd8 genomen.

Milo voor Instagram rand

Er zijn trouwens ook heel veel leuke handelingen te vinden waarmee je gave Instagram effecten kunt maken in Photoshop.

De set van Dbox is een hele leuke en heeft ook nog een aantal randen die je kunt gebruiken en een handeling voor het bijsnijden van je foto’s.  Ik vond hem op internet de site is helaas niet meer online maar de set is gemaakt voor gebruik in het Engels. Ik heb hem even aangepast voor de Nederlandse versie van Photoshop want anders lopen de handelingen vast. Als je een Nederlandse versie van Photoshop hebt kun je de Instagram-handelingen-aangepast Pas eerst de handeling naar keuze toe op je  foto en maak dan een vignet en vervaag  de randen en je krijgt dan echt hele leuke plaatjes.

Hieronder een paar voorbeelden.

Milo Earlybird

Milo Inkwell

Milo lomo-fi

Milo Walden

En dan vond ik ook nog een aantal leuke handelingen op verschillende plekken die ook erg de moeite waard zijn maar die prima liepen in de Nederlandse Photoshop dus die kun je zo installeren:

-Amatorka Action2
-Black and White action
-Dim and Jade
-Cross-processing
-Semi vintage red

Maar er is vast nog veel meer te vinden 🙂

1 Reactie +REACTIE GEVEN

  • Wat een leuke les en die actions (in het Nederlands, waarvoor hartelijk dank) maken het helemaal af!!

Reageer

Archief

Categorie