Oct
22
2010

Herfstcollage

Herfstkleuren zijn  mooi en inspirerend en als het weer niet zo guur was dan  zou de herfst zeker mijn favoriete jaargetijde zijn. Naast het vallend blad is er zoveel moois te zien buiten, ik raak er niet op uitgekeken. Dus daarom ben ik maar eens lekker achter de computer gekropen met een warme kop thee en op zoek gegaan naar mooie herfstplaatjes. In deze tutorial komen onder andere het transformatiegereedschap, laagstijlen, laagmaskers en slimme objecten aan bod. Het eindresultaat van het knutselpartijtje is deze herfstcollage.

OK, aan de slag! Open een nieuw document in Photoshop met een witte achtergrond. Ik heb 1600 x 900 px genomen als maat omdat dat de maat is van mijn beeldscherm, ik wil de collage als bureaublad achtergrond gebruiken. Pas de maat aan aan jouw beeldscherm.

Maak een nieuwe laag aan en vul de laag met wit. Download deze Lavender peach patronen en geef de laag een patroonbedekking als laagstijl:

Download dit papier texture:

Open het texture in Photoshop, dupliceer de achtergrondlaag en zet de achtergrondlaag uit. Neem dan je toverstafje en klik op de zwarte gedeeltes en delete deze. Sleep of kopieer het texture in je document en roteer en schaal het met je transformatiegereedschap totdat het er zo uit ziet als hieronder in het voorbeeld:

Voeg aan de laag van het oud papier de volgende laagstijlen toe:

NB: kleur #d8ab63

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het oude papier en vul de laag met wit. Download deze Warm Amber patronen en geef de laag een patroonbedekking:

Klik met rechts op de laag en kies voor laag omzetten in slim object. Zet dan de modus van de laag van het slimme object op bedekken.

Download de volgende plaatjes:

Haal de blaadjes uit hun achtergrond met het gereedschap wat jij het handigste vindt.( Toverstafje, veelhoeklasso, laagmasker of pen.) Maak de bladeren op maat met je transformatiegereedschap en verdeel ze over je achtergrond. Schuif, schaal en roteer totdat het er ongeveer zo uit ziet.

Geef het gele blad rechtsboven de volgende laagstijlen:

NB: kleur #8f4e04

NB: kleur #dd7800

Geef aan de lagen van het kleine rode blad en het kleine gele blad dezelfde laagstijlen in dezelfde instellingen.

Geef het rode blad linksonder in de hoek ook dezelfde laagstijlen maar stel de slagschaduw als volgt in, gebruik dezelfde kleur als bij de andere bladeren:

Geef het blad linksboven ook dezelfde laagstijlen maar stel daar de slagschaduw als volgt in, gebruik dezelfde kleur als bij de andere bladeren:

Groepeer de bladeren en noem de groep bladeren.

Download deze foto:

Snijdt de pompoen uit en maak hem op maat met je transformatie gereedschap.Schuif de pompoen rechtsonder in de hoek. Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de pompoen, selecteer de pixels van de laag van de pompoen en vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #f75f10. Zet de laag modus van de oranje laag op zwak licht en selecteer met je veelhoeklasso het steeltje. Delete de selectie in de oranje kleur laag.

Geef de laag van de pompoen een slagschaduw en schaduw binnen als laagstijl.

NB: kleur #691e0a

NB: kleur #fa986c

Dupliceer de laag van het herfstblad wat je linksboven in de hoek hebt staan drie keer en schik het om de pompoen twee blaadjes onder de pompoenlaag en een blaadje boven de pompoenlaag. Laat de laagstijlen aanstaan maar verander de laagstijl slagschaduw bij het blad wat boven de pompoenlaag is als volgt.

Ga dan naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON/VERZADIGING en pas de kleur aan bij ieder blad. Je kunt ieder blad ietsjes anders groen maken om het wat levendiger te laten lijken.

Maak een nieuwe laag aan boven de lagen van de twee bladeren die onder de pompoen zijn en zet daarin met een groot zwart zacht penseel lijnen als hieronder te zien is. Vervaag de laag van de zwarte lijnen met 15 px Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Zet de dekking van de laag op 25%:

Groepeer de lagen van de pompoen en de bladeren om de pompoen en noem de groep pompoen.

Download deze foto:

Open de foto in Photoshop en haal de bloem uit de achtergrond. Sleep of kopieer de bloem in je document en dupliceer dan de laag van de bloem. Roteer totdat je zoiets krijgt als hieronder aangegeven hebt. Maak zo nog vijf andere bloemen en schik deze onderin je document van het blad in de hoek naar de pompoen toe. Maak als je tevreden bent met hoe de bloemen staan één laag van alle bloemlagen en sleep deze laag tussen de laag van de pompoen en het blad onder de pompoen.

Geef de laag van de bloemen dezelfde slagschaduw en schaduw binnen als je bij het gele blad gedaan hebt.

Tik dan met het lettertype Amazone  de tekst. Kleur maakt niet uit want je bedekt de tekst zometeen met een patroonbedekking. Grootte 200 pt.

Zet de vulling van de tekstlaag op 0 en geef een patroonbedekking met een van de patronen van deze set tileable_grainy_worn_textures_warm_tones

Zet de tekstlaag om naar pixels en vervaag dan Gaussiaans met 1 px.

Neem je veelhoeklasso en maak een selectie als hieronder te zien is. Maak een nieuwe laag aan en vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #fceead.

Vervaag de laag via menu FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE zoals onder in het voorbeeld te zien is.

Zet de laag van de kleur# FCEEAD op zwak licht. Dat maakt de collage helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

10 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Ook deze Henny heeft de les gemaakt. Prijkt nu op mijn bureaublad. Bedankt.

 • Bedankt voor de prachtige les Jet, ik heb hem met veel
  plezier gemaakt!

 • Hallo Jumbojet,
  Beheert u het copyright op het plaatje van het oranje blad? Dit blad wil ik graag verwerken in een logo (ik ben grafisch ontwerpster) en zou daarbij graag uw toestemming willen. Reactie graag naar mijn e-mailadres.
  Vriendelijke groet,
  Yvonne Wolters

  • Hoi Yvonne,
   al de herfstbladeren die ik gebruikt heb in deze les heb ik via google search gevonden en zijn dus niet mijn eigen foto’s.
   Groetjes,
   JJ

 • Heel tof k’ga me subiet registreren

 • Hoi,

  Jumbojetje ik kan “Webtreats lavender peach patterns” niet downloaden, ik krijg steeds dit te zien “Download path is invalid!”
  Doe ik iets verkeerd? of is het tijdelijk dat we er niet aankunnen. Kan jij mij daarbij helpen zodat ik deze mooie tutorial kan maken.

  Dankuwel

  • Hoi Denise,
   Er was iets niet helemaal goed gegaan met de link naar de webtreats website. Nu staat het er wel goed in. Veel plezier bij het maken.
   Groetjes,
   JJ

 • Wat een mooi sfeervol buroblad.

  • Dankjewel, veel plezier bij het maken!
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie