Oct
8
2013

Halloween spookhuis collage

Het is weer bijna Halloween dus de hoogste tijd voor een spookhuis collage. In deze les ga je weer lekker aan de slag met een heleboel Photoshop gereedschappen. Je maakt een mooie rand om een foto met behulp van het laagmasker. Gebruikt laagstijlen, verschillende penselen, het transformatiegereedschap, het typgereedschap, aanpassingslagen en laagmodus. Kortom een heleboel leuke technieken met dit als eindresultaat:

Halloween foto collage

Ik heb de volgende spullen gebruikt bij het maken van de collage:

-Verlaten huis
-Vintage paper textures
-Paper textures
-Ghost brushes
-Tape brushes
-Cracked Johnnie font
-[download id=”52″]

Open de foto van het verlaten huis in Photoshop. Open dan van de Halloween hulpbestanden het haunted house.png bestandje. Dupliceer de laag van het haunted house bestand in het document van de foto en schaal het flink kleiner. Schuif het haunted house bestandje in de linker onderhoek.

halloween collage 1

Open het bestand van de maan in Photoshop en dupliceer het bestand in het document van de foto. Schaal de maan een stuk kleiner en schuif hem in de hoek linksboven. Dupliceer de laag van de maan. Zet de dekking van de onderste laag van de maan op 53% en zet de laagmodus van de bovenste laag op bleken.

halloween collage 2

Open het bestandje van de heks en dupliceer de heks in je foto document. Schaal en schuif de heks op haar plaats boven de laag van de maan. Zet de voorgrondkleur op wit en zet dan met een paar verschillende brushes uit de ghost brushes set afdrukken in die laag.

halloween collage 3

Voeg een aanpassingslaag toe door op het opvullaag icoontje onder aan je lagenpalet te klikken. Kies voor kleurtoon/verzadiging en stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

halloween collage 4

Voeg nog een aanpassingslaag toe en kies nu voor volle kleur. Gebruik kleur #6a5141. Zet de laagmodus op vermenigvuldigen en zet de dekking op 25%. Het ziet er bij mij nu zo uit:

halloween collage 5

Toets nu CTRL + ALT + SHIFT + E zodat alle lagen worden verenigd in één nieuwe laag.  Sla je document op en laat het open. Open dan een nieuw document van 1600 x 1200 px, 72 px/inch met een witte achtergrond.

Open het paper texture nr 5 van de set gekreukelde papier textures en dupliceer het texture in je nieuwe document. Schaal het kleiner zodat het mooi op je canvas past. Neem dan nr 4 van de vignette paper textures en dupliceer het texture ook in je nieuwe document. Maak het mooi passend en zet dan de laag van het vignette paper texture op 50% dekking.

halloween collage 6

Ga naar het document van de foto en dupliceer de veremogde laag in het nieuwe document met de paper textures achtergrond. Sluit het document van de foto je hebt het niet meer nodig. Je gaat verder met het document van de papieren achtergrond. Schaal de laag van de verenigde laag wat kleiner en roteer deze een beetje totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is in het voorbeeld.

halloween collage 7

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de foto en selecteer de pixels van de laag van de foto. Vul de selectie met wit in de nieuwe laag noem de laag rand. Schaal de rand 105% in de breedte en 105% hoogte.

halloween 8

Voeg een laagmasker laagmasker-toevoegentoe aan de laag van de rand en neem dan een penseel van 10 px grootte en 100% hardheid. Haal met je penseel langs de rand stukjes weg zodat de rand grilliger wordt. Doe dat door iedere keer een afdruk te maken dus niet strijken maar iedere keer opnieuw klikken op de rand.

halloween 9

Voeg dan de volgende laagstijlen toe aan de laag van  rand:

big 8

big 9

NB: kleur #74042c

halloween 10

NB: Kleur #f0dcbd

Maak een nieuwe laag aan en zet de voorgrondkleur op #f6f1e4. Neem een van de tape brushes en zet een afdruk van circa 300 px grootte in de laag roteer de brush een beetje. Dit kan bij de laatste versie van Photoshop direct in de opties balk. Bij eerdere versies moet je eerst naar het venster penseel gaan waarin je dan kunt roteren.

halloween 11

Open het hulpbestandje van de pompoentjes en selecteer een van de pompoentjes met je rechthoekige selectiekader. Toets CTRL + C ga naar je document en toets CTRL + V. Schaal het pompoentje flink wat kleiner en schuif het onderaan in het midden van je document.

halloween 12

Neem je typ gereedschap en tik in grootte 300 pt met het Cracked Johnnie font in kleur #f98602 voor de pompoen Hall. Tik dan na de pompoen in een nieuwe laag ween.

Halolween 13

Selecteer de pixels van de eerste tekstlaag voor het pompoentje en ga in de laag van het gekreukelde papier staan. Toets CTRL + C maak dan een nieuwe laag aan boven alle andere lagen en toets CTRL + V. Herhaal deze stappen met de tekstlaag die achter het pompoentje staat. Voeg dan de twee lagen met papieren letters samen tot één laag door in de bovenste laag te gaan staan en dan CTRL + E te toetsen. Noem de laag papier letters en zet de laagmodus van de laag op vermenigvuldigen.

halloween 14

Voeg aan de laag van de papieren letters de volgende laagstijlen toe:

halloween 15

NB: kleur #ab6f05

halloween 16

NB: kleur #d3ae04

Maak een nieuwe laag onder de laag van het pompoentje maar boven de tekstlagen en zet met een zacht zwart penseel een accent onder de tekst en het pompoentje.et de laagmodus van de laag op zwak licht.

halloween 17

Voeg tot slot nog 3 aanpassingslagen toe. Begin met een zwart wit laag zet de dekking van de zwart wit aanpassingslaag op 26%. Voeg dan een volle kleur laag toe met kleur #633407 zet de laagmodus op zwak licht en zet de dekking op 44%. Als laatste aanpassingslaag neem je een nog een volle kleur laag en neem je kleur #f8a219 zet de laagmodus op zwak licht en zet de dekking op 5 %.

halloween 18a

Dat maakt het plaatje weer helemaal af!

Halloween foto collage

Aanverwante berichten

Jumbojet

9 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Bedankt, zo werd het toch weer een gezellige herfstmiddag met nog een beetje Halloween nagenieten

 • Dag, een fijne les, alles is gelukt met heel veel tijd.
  Wel lang moeten zoeken om de spookjes als penseel te hebben.
  Groetjes Richard.

 • Hij is leuk geworden ! Het downloaden van patronen, brushes en fonts vind ik nog steeds lastig (uitpakken, terugvinden en installeren) maar het gaat me steeds beter af. Sommige downloads laten zich echter niet installeren omdat PS zegt dat het verkeerde bestanden zijn.
  Dankjewel voor de stap-voor-stap uitleg en leuke voorbeelden.

  • Hoi Betty,
   Het kan zijn dat de bestanden eerst uitgepakt moeten worden voordat ze geïnstalleerd kunnen worden. Kijk bij de basislessen als je niet weet hoe je iets moet installeren.
   grtz,
   JJ

 • Weer prettig om maken. Bedankt.

 • Het was weer een genoegen om dit weer na te maken.

  Groeten,
  Aart

 • Een hele leuke les. Het fijne van uw lessen vind ik dat u
  het materiaal en de links erbij voegt. Zodat je niet eerst op zoek
  moet op internet .Heel prettig. Ik leer er veel van, daar ben ik u
  dankbaar voor. Hartelijke groeten Willy

Reageer

Archiief

Categorie