Oct
2
2010

Halloween collage

Speciaal voor de Halloween liefhebbers deze collage. Knippen, plakken, vergroten, verkleinen dus en daar gebruik je natuurlijk de pen en het transformatiegereedschap. Verder komt ook het een en ander uit het menu AFBEELDING-AANPASSINGEN aan bod en speel je wat met laagmodussen. Hieronder zie je het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!
Open een nieuw document in Photoshop 1000 x 700, 72 px/inch.

Download de foto van dit kasteel:

Snijdt het kasteel uit met de pen als je niet weet hoe je dat doet kun je dat hier lezen. Maak een selectie van je pad door met rechts te klikken op je werk en toets dan CTRL +J om de selectie naar een nieuwe laag te selecteren. Sla het document op als kasteel en laat het gewoon open zodat je het kasteel later kunt pakken om in je document te slepen. We gaan eerst verder met de achtergrond. Download daarvoor deze twee foto’s:

Sleep de foto met het kabbelende riviertje in je document en vergroot de foto met je transformatie gereedschap zodat de foto je hele canvas bedekt.

Selecteer met je pen de lucht, selecteer en delete de selectie. Download de tweede foto en schuif deze onder de laag van de 1e foto, vergroot met je transformatiegereedschap.

Ga dan in de laag van het riviertje naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURBALANS en stel in zoals hieronder te zien is:

Doe hetzelfde bij de laag van de bergen. Ga dan naar je kasteel document en bewerk het kasteel op dezelfde manier met deze instellingen:

Sleep of kopieer het kasteel in je document boven de twee andere lagen met foto’s en verklein het met je transformatiegereedschap. Schuif het op een plaats die jij mooi vindt. Ik heb het aan het riviertje geplaatst.

Ga in de laag van je rivierlandschap staan en bewerk de kleur van de achtergrond door drie keer achter elkaar via menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEURTOON en VERZADIGING in te stellen:

Doe hetzelfde met de laag van de bergen:

Trek dan met een zacht rond penseel in kleur #d65f07 in een nieuwe laag een lijn van het begin van de rivier naar het kasteel toe. Zet de laag van de streep op de laagmodus bedekken. Ga naar kleurtoon/verzadiging en stel de verzadiging in op -60.

Selecteer de torentjes en het dak van het kasteel met je pen of veelhoeklasso en vul de selectie in een nieuwe laag met rood #fd1308. Zet de laagmodus op bedekken.

Schuif de bergenlaag  wat meer naar beneden en haal de lucht weg. Laat de voorgrondkleur op de rode kleur staan die je voor het dak hebt gebruikt en stel je penseel  in op een dekking van 5% en grootte 100. Zet de hardheid op 0%. Maak een nieuwe laag aan boven alle andere lagen, ga langs de bovenkant van je plaatje en geef het met je penseel een vage gloed:

Download deze donkere lucht:

Kopieer of sleep de donkere lucht in je document onder alle foto lagen en vergroot de lucht met je transformatiegereedschap.

Maak een opvullaag aan door op het opvullaag icoontje te klikken onderaan aan je lagenpalet. Kies voor verloop en stel als volgt in:

Sleep terwijl het venster voor de instelling nog in beeld is met je verplaatsen gereedschap de lichte cirkel om het kasteel heen zodat dit mooi in de spotlight komt te staan. Zet de laag van de verloopvulling op zwak licht en de sterkte op 75%.

Download deze foto van de maan:

Haal de maan uit de achtergrond met je toverstafje en sleep de maan in je document onder de opvullaag. Verklein de maan met je transfortmatiegereedschap en pas de kleur van de maan aan:

Zet de dekking van de verloopvulling op 100% zodat het plaatje wat donkerder wordt. Teken een paar stralen van de maan die het kasteel beschijnen met je pen. Maak een selectie van het pad en vul de stralen in een nieuwe laag met kleur #fbc136.

Vervaag de stralen via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN:

Halloween zonder heks is natuurlijk geen Halloween dus download hieronder de heks die ik gebruikt heb.

Open de foto in Photoshop en snijdt de heks uit met je pen, dupliceer de selectie naar een nieuwe laag en zet de originele laag uit. Selecteer de delen van de huid van de heks en vul deze in een nieuwe laag met zwart.

Download dit texture:

Sleep of kopieer het texture in het document van de heks boven de zwarte laag. Selecteer de pixels van de zwarte laag en keer de selectie om. Delete dan de selectie in de laag van het texture. Zet de zwarte laag uit en zet de laagmodus van de texture laag op kleur doordrukken.

Voeg de lagen van het texture en de heks samen door CTRL + E in te toetsen. Sleep of kopieer de heks in je document. Verklein met je transformatiegereedschap en maak de kleur passend met kleurbalans.

Dupliceer de laag van de heks en geef de onderste laag een bewegingsonscherpte via FILTER-VERVAGEN-BEWEGINGSONSCHERPTE

Haal het gedeelte aan de voorkant van de onderste heks weg zodat het lijkt dat de heks echt vliegt.

Download dit oud papier texture:

Haal met je toverstafje het witte randje weg kopieer of sleep het texture in je document. Verklein met je transformatiegereedschap en schuif het texture linksonder in de hoek. Dupliceer de laag van het texture en schuif het naast het andere. Draai het horizontaal met je transformatiegereedschap:

Gebruik een van deze Halloween plaatjes om het papier te versieren.

Typ met dit BlackChancery font een tekst naar keuze .

Voor de oranje letters heb ik deze kleur gebruikt #f79803 in grootte 75.  Voor de tekst op oude papier heb ik groote 20 gebruikt en zwart.

Download dit texture:

Sleep het texture in je document helemaal boven aan in je lagenpalet  en maak het op maat met je transformatiegereedschap. Zet de laagmodus op bedekken.

Geef de oranje tekstlaag een slagschaduw en schuine kant en reliëf in de standaard instellingen.Dat maakt de Halloween collage helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

6 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Hallo Jumbojet,

  Ik heb met plezier uw mooie en zeer duidelijk werkje proberen na te maken.
  Daar halloween al voorbij is heb ik voor een kasteelheer en vrouw gekozen.
  Heel veel dank voor deze mooie bewerking.
  REDI

  • Erg leuk om te horen!
   Groetjes,
   JJ

 • hallo JJ,

  een hele mooie collage. Ik ben er al aan begonnen en zit vast bij kleurtoon/verzadiging. Ik vind of kan nergens aangepast terugvinden bij mij thuis in mijn programma. Kan het hiermee zijn dat ik niet dezelfde kleur heb als jij.
  Ook nog een dikke proficiat met al je lessen. Bijna dagelijks kom ik op je site eens piepen die gewoonweg heel intressant, leerrijk en creatief is.
  Dus nog veel succes ermee
  groetjes
  Nadine

  • Hi Nadine,
   Dankjewel voor je reactie, altijd leuk om te horen dat iets in de smaak valt.
   Als je naar menu AFBEELDING gaat kun je kiezen voor AANPASSINGEN en dan kun je kiezen voor KLEURTOON/VERZADIGING. Ik hoop dat je het zo wel kunt vinden 🙂
   Groetjes,
   JJ

 • JJ,

  Mooie bewerking, ik ga eens proberen of ik hier uit kan komen.

  • Hoi Ria,
   veel plezier bij het maken 🙂
   Groetjes,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie