Feb
12
2013

Gebarsten glas

Dit gebarsten glas effect zag ik op de site van Wegraphics ik vond het een mooi vintage effect geven op de foto en daar ben ik dol op zoals de meeste van jullie wel weten.  Ik ben zo vrij geweest om de gekochte items die Wegraphics gebruikt heeft bij de les te vervangen door gratis alternatieven. Je werkt in deze les met je penseel, menu afbeelding, filters, aanpassingslagen, laagmaskers en het typ gereedschap. Hieronder zie je wat ik ervan gemaakt heb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik vond het ook mooi als het plaatje wat smaller gemaakt werd door het uit te snijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb de volgende spullen gebruikt voor het maken van deze les:

LDZ skyline
Prulen font
Gebarsten glas brushes
Grunge Brushes

Open de foto van LDZ skyline in Photoshop. Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-LEVENDIGHEID en stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

barst 1

Zet de voorgrondkleur op #56767d en neem je typ gereedschap typ in de voorgrondkleur met het font Prulen in grootte  75 je tekst.

barst 2

Om de tekst in de achtergrond over te laten vloeien voeg je een laagmasker aan de laag van de tekst toe en neem je een van de grunge brushes uit de set. Zet de dekking van je penseel op ongeveer 50% en zet afdrukken met zwart met de grunge brush in het laagmasker zodat de tekst vervaagd.  Je kunt ook je gum instellen op een van de brushes en de tekst omzetten in pixels waarna je de tekst wat weg gumt maar ik prefereer om met een laagmasker te werken omdat dat eenvoudiger terug te draaien is bij foutjes. Zet na het bewerken van de tekst de dekking van de laag op 44%. Hieronder zie je hoe het er bij mij uitziet.

barst 3

Maak een nieuwe laag aan en vul de laag met zwart. Ga naar menu FILTER-RENDERING-ZON. Stel in zoals hieronder in het voorbeeld te zien is.

barst 4

Zet de laagmodus van de zwarte laag op bleken zodat je het zwart niet meer ziet en dit is het resultaat.

barst 5

Neem een van de broken glass brushes van de set ik heb nr. 4 genomen. Ik heb de grootte op 1750 gezet. Zet met zwart een afdruk in een nieuwe laag.

barst 6

Schaal de brush met je transformatiegereedschap wat groter totdat je tevreden bent met de grootte van het gat.

barst 8

Om het effect realistischer te maken moet het oppervlakte van het glas wat vager zijn dan de plek waar het gat in het glas zit. Hiervoor gaan we als volgt te werk. Zet de laag van de gebroken glas brush uit. En toets dan CTRL + SHIFT + ALT + E hierdoor worden alle zichtbare lagen verenigd in een nieuwe laag boven alle andere lagen. Vervaag de laag via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN.

barst 7

Sleep de laag van het glas boven de verenigde laag en zet de laag aan. Voeg aan verenigde laag een laagmasker toe en bestrijk daarin het gat in het glas. Hierdoor is dat net wat helderder als de rest en krijg je echt het idee dat er een gebarsten ruit is.

barst 9

Om een vintage effect te geven aan het plaatje voeg je een aanpassingslaag toe. Klik op het aanpassingslaag icoontje onder aan je lagenpalet en kies voor verloop toewijzen. Verander het verloop in de standaard in Photoshop aanwezige violet, groen, oranje. Zet de laagmodus op bleken en de dekking op 40%.

barst 10

Voeg tot slot nog een aanpassingslaag toe, kies nu voor kleurbalans. Schuif totdat je tevreden bent met het resultaat. Hieronder zie je mijn instellingen.

barst 11

Dat maakt het plaatje helemaal af!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je kunt het plaatje ook nog uitsnijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aanverwante berichten

Jumbojet

11 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Leuk lesje ga er aan beginnen.
  Ik krijg in het penseel geen nummer 4 te zien, heb allemaal hoge nummers, klopt dat?
  Ze lijken wel goed. Bedankt Nelly

 • Leuke tutorial.

 • Hallo jumbojetje,
  Weer eens een leuke tutorial van je gedaan. Erg leuk. Ik heb een eigen foto gebruikt. Echter ik krijg het gat niet zo helder als jij. Ik neem toch aan dat ik hiervoor het penseel gebruik en met zwart op het laagmasker schilder? Voor de rest ziet het er erg leuk uit!
  Bedankt voor je uitleg, ik moet er toch eens meer gaan maken.
  groetjes Wilhelmien

  • Yep, dat klopt. Het kan ook aan de foto liggen die je gebruikt
   grtz,
   JJ

 • Hoi jetje,

  was heel fijn om dit te doen,bedankt en ga zeker die bruches van gebroken glas nog goed kunnen gebruiken
  groetjes

 • Als ik broken glass brush neem, dan kom ik nooit tot jou resultaat, hoe ik ook vergroot of verklein, zelfs met de andere brushes niet, krijg dat “gat” niet te zien, heeeelp please…
  Dank

  • Ik heb nr 4 van de set genomen. Ingesteld als omschreven. Daarna geschaald. Dat is alles. Ik weet niet wat je anders krijgt. Is moeilijk op afstand te zien helaas. Ik hoop dat het toch nog lukt.
   Grtz,
   JJ

 • Beste Jumbojetje,

  Ik kan de afbeeldingen niet openen. Er staat steeds hotlinken is niet cool gebruik je eigen bandbreedte. Wat moet ik daar voor doen?

  Mvg.
  Nathalie

  • Dat is raar, als ik kijk is alles gewoon zichtbaar. In welke browser kijk je?
   Grtz,
   JJ

 • Hoi Jumbojet,

  Eerst wil ik je bedanken voor deze prachtig site,
  met goede uitleg, maar ik heb een vraag heb jij dit ook in een boek staan die ik ergens kan kopen?

  Met vriendelijke groet Els

  • Hoi Els,
   fijn om te horen dat de site je goed bevalt.Je kunt iedere les die je leuk vindt printen. Klik daarvoor op het printicoon. Een boek heb ik niet gemaakt ik zet alle lesjes op de site.
   grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie