Sep
14
2010

Foto aan de muur

Een tijdje geleden vroeg een bezoeker om een oefening waarin je een mooie lijst om een foto kunt maken dus heb ik een vertaling  gemaakt van deze Engelstalig tutorial. Het is een hele mooie les waarin je zelf de houten lijst maakt met behulp van filters, verloop,transformatie, laagstijlen, overvloeimodussen, veelhoeklasso en alfa kanalen. Verder bewerk je ook de foto die erin gaat en maak je een muur waar de ingelijste foto tegenaan komt te hangen. Kortom een mooie allround les met dit huiskamer tafereel als eindresultaat:

OK, aan de slag!

We beginnen met het maken van de lijst. Hiervoor open  je een nieuw document in Photoshop:

Maak een nieuwe laag aan en noem deze hout. Zet je voorgrondkleur op #994400 en je achtergrondkleur op #ffcc66. vul de laag met de voorgrondkleur. Ga naar menu FILTER-RENDERING-VEZELS en stel als volgt in:

Toets CTRL + T in zodat je je transformatiegereedschap activeert. Klik boven in de opties balk op het middelste vierkantje aan de linkerkant zodat het middelpunt links komt te liggen en schaal in de breedte tot 30%.  Je hout structuur wordt hierdoor mooi vast. Klik op je gereedschapsbalk of toets 2x enter om de transformatie toe te passen.

Neem je rechthoekige selectiekader en stel deze boven in de optiesbalk in op een vaste grootte van 125 x 125 pixels. Als je nu op je werk klikt komt er een vierkante selectie van 125 x 125 px op je scherm. Sleep het vierkanje in de hoek linksboven en toets CTRL +R zodat de linialen zichtbaar worden. Als je de liniaal aanraakt (je muis veranderd in een pijltje) aan de bovenkant komt er een hulplijn die je kunt verslepen. Sleep de lijn onder je vierkantje en sleep ook een lijn aan de onderkant. Doe dat ook aan de linker en de rechterzijde. Sleep hierna je selectiekader naar de rechteronderhoek en herhaal de stappen:

Stel nu je rechthoekige selectiekader in op 38 x 1200 px en klik weer op je werk. Sleep de selectie helemaal naar links en druk dan je SHIFT toets in en druk twee keer op je pijltjestoets naar rechts. Hierdoor komt de selectie precies op 20 px van de buitenkant te staan. Vul de selectie in een nieuwe laag, die je groef 1 noemt, met de voorgrondkleur. Deze rechthoek wordt de groef in de lijst.

Deselecteer en geef de laag de volgende laagstijlen:

Zet hierna de vulling van de laag op nul .

Maak zo nog een groef van 32 px x 1200 en zet deze laag 18 px links van de 2e verticale hulplijn. Noem deze groef 2. Hierna maak je nog een groef van 12 px x1200 px en deze zet je 2 px links van de 2e verticale hulplijn. Kopieer de laagstijlen van groef 1 en plak deze op de lagen van groef 2 en 3.

Selecteer alle groeven en de hout laag en groepeer de lagen noem de groep links. Dupliceer de groep en noem deze rechts, zet de rechtse groep uit. Ga in de houtlaag staan van de linkse groep en maak een selectie met je rechthoekige selectiekader langs de tweede verticale hulplijn en delete de selectie in de houtlaag:

Voeg hierna de groep samen. Maak de groep rechst weer zichtbaar en ga in de houtlaag staan. Ga in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE en kies voor HORIZONTAAL OMDRAAIEN. Hierdoor is het hout in de lijst rechts een beetje anders van structuur als links wat het geheel een beetje natuurlijker maakt. Selecteer op dezelfde manier als je bij de linker groep deed en delete de selectie in de houtlaag van je rechtergroep. Verplaats de groep naar de rechterkant van je canvas en roteer de groep horizontaal. Zet dan in de lagen van de groeven de modus van de laagstijl verloopbedekking op bleken. Voeg de lagen van hout en groeven hierna samen.

Dupliceer de linkerlaag en noem deze onder. Roteer de laag 90 graden linksom en schuif hem naar onder in je canvas. Dupliceer de rechterlaag en noem deze boven. Roteer deze laag ook met 90 graden  linksom en schuif hem boven aan in je canvas. Schuif de onder en boven lagen boven de links en rechts lagen in je lagenpalet:

Neem je veelhoeklasso en selecteer zoals hieronder aangegeven. Ga in de boven laag staan en delete de selectie. Herhaal deze stap bij de onder laag.

Voeg hierna alle lagen samen en noem de samengevoegde laag lijst:

Selecteer de pixels van de laag van de lijst en toets CTRL +C  ga  naar het kanalen tablet en klik op het nieuwe kanaal icoontje ga in het kanaal staan en toets CTRL + V zodat de kopie van de laag in je kanaal geplakt wordt.

Ga naar menu FILTER-ARTISTIEK-KLODDER en stel het filter in als hieronder aangegeven op het kanaal:

Selecteer de pixels van de laag van het kanaal en ga dan naar je lagenpalet. Ga in de laag van de lijst staan en toets CTRL +J (nieuwe laag via kopiëren). Noem de laag reliëf en geef de reliëflaag de volgende laagstijlen:

Met dit als resultaat:

Voeg hierna de laag van het reliëf en de lijst samen tot één laag te weten lijst.

Nu nog een mooie foto voor in de lijst. Ik heb hiervoor deze foto van mijn  kleindochter  genomen.

Open je foto in Photoshop en kopieer hem in je document onder de laag van de lijst noemde laag foto. Maak de foto op maat met je transformatiegereedschap.

Geef de laag van de lijst een slagschaduw en gloed binnen als laagstijl:

Nu ga je het glas in de lijst maken of liever gezegd de illusie dat er glas in zit 🙂 Voor de reflectie heb ik deze foto op FLICKR gevonden. Het is een foto van een interieur.

Download de foto of neem er eentje van je eigen interieur en kopieer de foto in je document boven de foto laag en maak de foto op maat met je transformatiegereedschap.

Ga naar menu FILTER en vervaag de laag met 3 px Gaussiaans. Zet de modus van de laag op bleken en de dekking op 15%.

Noem de laag reflectie 1, dupliceer de laag en noem de kopie laag refelectie 2. Schuif de laag van reflectie 2 5 px naar links met je verplaatsingsgereedschap (=5 keer op pijltjestoets naar links drukken)

Maak een nieuwe laag aan boven de reflectie 1 en 2 lagen en noem deze highlight. Maak met je rechthoekige selectiekader een selectie als hieronder te zien is en trek een voorgrond naar transparant verloop in de selectie. Zorg dat je de voorgrondkleur op wit hebt staan.

Schaal de highlight laag wat kleiner en vervaag de laag met 3 px Gaussiaans:

Nu nog wat stof in de hoekjes 🙂 Hiervoor ga je naar het kanalen palet en maak je weer een nieuw kanaal aan. Noem het nieuwe kanaal stof 1.

Ga naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN:

Dan naar FILTER-ARTISTIEK-FILMKORREL:

Tenslotte naar FILTER-PENSEELSTREEK-GEACCENTUEERDE RANDEN:

Maak nog een nieuw kanaal aan en noem dit stof gebieden. Zorg dat de voorgrondkleur op wit staat en selecteer de afgeronde rechthoek van de standaard vormen. Stel in de opties balk in zoals hieronder aangegeven en trek binnen de hulplijnen de vorm:

Vervaag het kanaal met 15 px Gaussiaans. Toets CTRL +L en stel als volgt in:

Vervaag nu nog een keer Gaussiaans maar deze keer met 7 px en toets hierna CTRL +I (afbeelding-aanpassingen-negatief)

Houdt de CTRL toets ingedrukt en klik in het stof gebied kanaal en  ga daarna naar het stof 1 kanaal en klik op het stofkanaal terwijl je de  ALT + CTRL  toets ingedrukt houdt. Ga dan naar je lagenpalet en maak  onder de laag van de lijst een nieuwe laag aan en noem deze stof 1. Vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #a79988.

Ga weer naar je kanalen palet en selecteer de pixels van je stof gebied kanaal, ga naar je lagenpalet en maak een nieuwe laag aan noem deze stof 2 en vul de selectie weer met kleur #a79988. Bij mijn foto was het mooier om deze laag op zwak licht te zetten. Kijk wat het mooiste past bij jou foto.

Nog een dingetje en je lijst is klaar. Ga naar de lijst laag en en toets CTRL +U stel als volgt in:

Ga dan in de foto laag en toets weer CTRL +U en stel in als hieronder:

Wis de hulplijnen en maak één laag van de lagen in menu laag.

Zo nu de muur 🙂 Open een nieuw document van 1200 x 800 px 300 px/inch. Maak een nieuwe laag aan en noem deze muur zet de voorgrondkleur op 85% grijs (#535353) en de achtergrondkleur op zwart #000000. Ga naar menu FILTER-RENDERING-WOLKEN. Daarna ga je naar FILTER-VERVORM-GLAS en stel je in zoals hieronder te zien is.

Vervolgens ga je naar FILTER-RENDERING-BELICHTINGSEFFECTEN en stel je de belichting als volgt in. Je kunt aan de lamp draaien en de boog groter maken:

Download dit Charcoaldamask  patroon en installeer het in Photoshop. Als je niet weet hoe dat moet doen kun je dat hier lezen.

Voeg aan de muur laag een patroonbedekking als laagstijl toe:

Sleep je lijst in je muur document en schaal de lijst terug naar 50% van de grootte met je transformatie gereedschap.

Selecteer je muur en je lijst en druk dan op het horizontale middelpunten uitlijnen icoontje zodat het lijstje mooi midden op de muur komt te hangen.

Je kunt je muur in deze tint laten maar ik heb om de muur een mooie oude look te geven een opvullaag toegevoegd. Dit doe je door op het icoontje onder aan in je lagenpalet te klikken. Zorg dat de laag onder de laag van de lijst komt en boven je muur laag.  Kies voor kleurtoon/verzadiging. Schuif met de regelaars totdat je een kleur hebt die je mooi vindt. Ik heb het zo ingesteld:

Maak nu een nieuwe laag aan onder de laag van je lijst en selecteer de pixels in de laag van je lijst. Vul de selectie in de nieuwe laag met zwart en noem de laag schaduw. Deselecteer en roteer de schaduwlaag -30 graden met je transformatiegereedschap:

Selecteer je verplaatsen gereedschap enhoudt  de ALT toets ingedrukt, druk 20 x op je pijltje naar rechts. Je krijgt nu 20 kopie schaduw lagen. Iedere kopie is 1 px naar rechts verplaatst. Voeg alle schaduwlagen samen door CTRL +E in te voegen terwijl je alle lagen geselecteerd hebt.

Roteer de samengevoegde schaduwlaag 30 graden.

En vervaag de schaduw laag  Gaussiaans met 10 px. Schuif de schaduw laag een beetje naar onderen totdat het er ongeveer als hieronder uitziet en zet de dekking van de laag op 75%.

Neem van je standdaard penselenset het verspreide Esdoornblad en zet de grootte op 130. Stel in je penselen palet (F5) in als hieronder aangegeven.

Zet de voorgrondkleur op zwart en teken de blaadjes zoals hieronder te zien is.

Vervaag de schaduw boom laag Gaussiaans met 50 px en zet de dekking van de laag op 70%. Hierdoor krijg je een leuk schaduw/licht effect waardoor het lijstje aan de muur nog mooier tot zijn recht komt.

Als je de muur een kleur hebt gegeven met de opvullaag zoals ik heb gedaan is het mooier om de opvullaag helemaal bovenaan in je lagenpalet te schuiven. Selecteer dan de pixels van je lijst laag en vul de pixels in het laagmasker van de opvullaag met zwart.

Dat maakt je huiskamer tafereeltje helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

21 Reacties +REACTIE GEVEN

  • Hallo Jumbojet,

    Ik denk dat ik het gevonden heb heb mijn canvas vergroot tot 100% een dan kon ik die groef 2 zetten anders lukte mij dit niet als ik het gewoon laat staan (in venster) en ik ging 18px naar links dan kwam ik iedere keer uit tegen de eerste groef en als ik de canvas dus 100% vergrote dan denk ik kwam ik juist uit nu de eerste groeven pakket is gemaakt morgen eens verder proberen.

    vriendelijke groeten
    Marnik

    • Hartstikke goed!

  • Als ik dit doe dan zet hij die twee groef tegen die eerste, ik heb al veschillende dingen geprobeerd, en ikk versta nu niet wat er verkeerd is.

    vriendelijke groeten
    Marnik

    • De groef moet vanaf de tweede hulplijn verplaatst worden. Niet vanaf de eerste. Het is moeilijk om te zien op afstand maar de eerste hulplijn is de meest linkse. Ik hoop dat het zo wel lukt.
      Groet,
      JJ

      • Dat lukt mij dus niet als ik de groef uiterst links zet dus aan de kant eerste hulplijn en ik doe 18px met shift in gedrukt en de pijltjes toets dan kom ik veel te ver uit, en als ik het zelfde doe zonder shift en 18px naar rechts dan kom ik niet ver genoeg uit, nu lukt het mij niet dus lolzzzz

        groetjes
        Marrnik

        • Hoi Marnik,
          De groef moet vanaf de TWEEDE hulplijn verplaatst worden.
          Hou vol, het gaat je vast lukken!
          Groet,
          JJ

          • Als ik de tweede hulplijn neem dan kom ik iedere keer te ver uit, nu geraak ik er eens niet aan uit se, ik zal maar wat anders proberen zekers

            groetjes

          • Toch niet als je van de tweede hulplijn naar links gaat? Ik vind het heel vreemd. Het is van een afstand moeilijk om te zien hoe het er bij jou uitziet in je document. Ik hoop dat het je toch nog lukt.

  • Hallo Jumbojet,

    IK zit te sukkelen met die twee de groef, ik krijg ze niet op de juiste plaats.
    Kan je mij hier ff helpen, ik ,zet mijn groef helemaal naar links en hoeveel moet ik dan tellen met de pijltjes toets naar rechts om die juist te krijgen.

    vriendlijke groeten
    Marnik

    • Hi Marnik,
      Zet je groef tegen de tweede hulplijn aan en druk dan 18 x op je pijltjestoets naar links dan staat hij goed.
      Groetjes,
      JJ

  • Hallo Jumbojet,

    Han al enkele van je lesjes gemaakt en de uitleg is zowat overal perfect, hier zit ik dan met een probje (Maak zo nog een groef van 32 px x 1200 en zet deze laag 18 px links van de 2e verticale hulplijn)
    moet je deze ook beginen te tellen van links aan de kant tot 18 via de pijltjes toets zoals de eerste groef.
    De werkjes die ik maak komen dan ook op seniorennet.

    vriendekijke groeten
    Marnik

    ps doe zo verder……

    • Hi Marnix,

      Dat werkt inderdaad op die manier 🙂 Veel succes bij het maken van de les. Ik krijg nogal eens mensen via seniorenweb op de site. Leuk dat mijn site zo goed bevalt 🙂

      Groetjes,
      JJ

  • Hoi jumbojetje,

    Dat is inderdaad wat ik zocht , ik ga het zeker is uitproberen.
    Groetjes

    • Veel plezier bij het maken!
      Groetjes,
      JJ

  • Hoi jumbojet

    Een link heb ik niet , het is zoals een paar stroken papier knippen
    en die moet je weven, zoals je legt het eerste strookje de volgende
    leg je erop in de andere richting, terug een strook die komt er weer
    op en moet ook onder het volgende en zo ga je maar door, en zo krijg
    je een geweven effect.
    Ik hoop dat je een beetje snapt wat ik hier probeer uit te leggen.
    Groetjes

  • Hoi jumbojet

    Ik vind al jou werkjes de moeite waard, en even mooi
    maar wat ik ook graag
    zou willen maken is een geweven foto, ik zou het fijn vinden
    als je dat is een keer zou willen voor doen.

    Groetjes
    Sidie

    • Hoi Sidie,
      Ik probeer me voor te stellen wat je precies bedoeld… heb je misschien een voorbeeld waar je naartoe kunt linken?
      Groetjes,
      JJ

  • Hoi Jumbojet,
    Knap staaltje vakwerk, ga aub hier mee door. Ik leer er veel van.

    • Dankjewel Frank 🙂 dat is altijd fijn om te horen!

  • […] op de link om foto aan de muur te […]

Reageer

Archief

Categorie