Feb
28
2013

Een stripfiguur van een foto maken

Je kunt op vele manieren te werk gaan voor het maken van een stripfiguur van een foto. Deze Engelstalige tutorial geeft echt een heel gaaf resultaat. Het is een leuke les om te maken. Ik heb er al veel leuke plaatjes (onder andere mijn avatar) mee gemaakt. Hieronder zie je een bewerking die ik gemaakt heb op deze manier.

stripfiguur thumb

Voor het maken van de les heb ik  deze foto gebruikt. Natuurlijk kun je ook je eigen foto gebruiken. Je werkt in deze les met aanpassingslagen, filters, lagen, selecties en je penseel. Het is niet snel klaar maar wel een erg leuk klusje om te doen. Voorwaarde voor een geslaagd eindresultaat is dat je een foto met een hoge resolutie gebruikt die scherp is. Het gezicht moet goed zichtbaar zijn

Open de foto in Photoshop dupliceer de laag van de foto. Noem de kopie origineel.

stripfiguur 1

Maak een nieuwe laag aan en vul de laag met een kleur die je leuk bij je foto vindt passen. Ik heb #baf90f genomen.  Noem de laag achtergrondkleur. Schuif de laag onder de origineel laag.

stripfiguur 2

Haal de achtergrond weg zodat je alleen het onderwerp van je foto overhoudt. Dit kun je op verschillende manieren doen. Ik doe dat bij voorkeur met een laagmasker maar doe dat gerust op je eigen manier.  Ik heb de haren in de nek en bij de kin er een beetje aan laten zitten. Dat kun je later nog perfectioneren als je dat wilt.

stripfiguur 3

Dupliceer de laag origineel en noem deze lijnen. Ga nu naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-SCHADUW HOOGLICHTEN en toets ok. Hierdoor krijg je dadelijk bij het filter een net iets beter resultaat.  Toets D zodat de voor en achtergrond kleur standaard zwart wit worden. Ga dan naar menu FILTER-SCHETS-FOTOKOPIE en stel in zoals hieronder te zien is in het voorbeeld.

stripfiguur 4

Om de lijnen wat zwarter te maken. Ga je naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-DREMPELS. Schuif tot je tevreden bent met de zwartheid van je lijnen. Hieronder zie je mijn instellingen.

stripfiguur 5

Dupliceer nu de laag lijnen en noem de laag wit. Selecteer de pixels van je onderwerp in de lijnen laag en vul de selectie in de nieuwe laag die wit heet met wit.

stripfiguur 6

Sleep de laag wit onder de lijnen laag en zet de laagmodus van de lijnen laag op vermenigvuldigen.

stripfiguur 7

Ga in de laag wit staan en klik op het icoontje aanpassingslaag toevoegen onderaan in je lagen palet. Kies voor volle kleur. Neem een huidskleur je kunt de kleur later makkelijk aanpassen als je het te donker of te licht vindt. Ik heb kleur #fac893 genomen. Het ziet er dan zo uit:

stripfiguur 8

Vul het laagmasker van de laag van de kleurenvulling met zwart. Selecteer dan de pixels van de wit laag en vul het laagmasker van de kleurenvulling laag met wit zodat alleen je onderwerp de kleur van de kleurenlaag krijgt.

stripfiguur 9

Dupliceer nu de origineel laag en sleep deze boven de lijnen laag. Vervaag de laag een beetje via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Ga dan naar FILTER-ARTISTIEK-KNIPSEL. Stel in zoals in het  voorbeeld te zien is.

stripfiguur 10

Noem de laag donker, dupliceer de laag dan nog een keer en noem deze laag licht. Zet de licht laag uit en ga in de donker laag staan. Ga naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-DREMPEL en stel in totdat je tevreden bent over de donker licht verhouding. Hieronder zie je mijn instelling.

stripfiguur 11

Selecteer de witte gedeeltes in de afbeelding en delete de selectie.

stripfiguur 12

Zet de laagmodus van de donker laag op zwak licht. Zet de dekking van de laag op ongeveer 40%.

stripfiguur 13

Zet nu de licht laag aan en ga weer naar menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-DREMPELS. Stel in totdat je zoiets hebt als hieronder te zien is. Selecteer dan de zwarte pixels en delete deze. Zet dan de laagmodus op zwak licht en de dekking op 60%.

stripfiguur 14

Nu is het hele figuur huidskleur gekleurd maar dat gaan we heel eenvoudig veranderen. Gebruik hiervoor aanpassingslagen volle kleur voor ieder onderdeel wat je gaat kleuren een aparte laag. Vul de laagmaskers met zwart en ga dan met je penseel met wit over de delen die je in de betreffende kleur wilt hebben. Gebruik de originele foto om te kijken waar het shirt ophoudt en het vest begint. Ik heb daar een pad gezet met de pen en dit pad omlijnt met een zwart potlood van 3 px grootte. Doe hetzelfde bij de halslijn zodat de nek van het shirt gescheiden wordt.

stripfiguur 15

Gebruik voor iedere kleur die je wilt aanbrengen een aparte aanpassingslaag volle kleur. Hieronder in het voorbeeld zie je alle kleuren die ik gebruikt heb.

stripfiguur 16

Bij de overgang van de haren naar de baard heb ik met een zwak afgesteld penseeltje in het laagmasker gestreken zodat de overgang wat vloeiender wordt.

stripfiguur 17

Werk in een aparte laag de stoppels bij onder aan de kin met zwart.

stripfiguur 18

Zet dan in een nieuwe laag met kleur #211919 met een zacht penseel een schaduw accent zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Je kunt eventueel ook nog vervagen als je accent er niet zacht genoeg uitziet. Doe dat met ongeveer 5 tot 10 pixels Gaussiaans.

stripfiguur 19

Zet de laagmodus van de laag op zwak licht en de dekking op ongeveer 57%.

Voeg tot slot aan de achtergrond kleur laag een verloopbedekking toe. Zorg dat je de voorgrondkleur op wit hebt staan en kies dan voor voorgrondkleur naar transparant bij het instellen van je verloop.

stripfiguur 20

Dat maakt je stripfiguur helemaal af! Snijdt eventueel bij tot een mooi vierkantje dan kun je het plaatje als avatar gebruiken.

stripfiguur thumb

Aanverwante berichten

Jumbojet

4 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Al gevonden 🙂

 • Klopt het dat deze filter in de 2018 versie niet meer beschikbaar is? Ik vind dat erg jammer, want vond dit een gave tutorial!

 • Hele goede tutorial . Alleen heb ik een klein vraagje : vanwaar heb je die foto gehaald ?

  • Hoi Felix,
   Als je op de link klikt dan kom je bij sxc. Daar kun je als je je registreert de foto downloaden.
   Grtz,
   JJ

Reageer

Archief

Categorie