Jan
21
2010

Een oude zwart wit foto kleuren

Een (oude) zwart wit foto kun je in Photoshop naar eigen smaak inkleuren. Het is een goede manier om met je penseel te leren binnen de lijntjes te blijven.  Trouwens… al zou je buiten de lijntjes gaan dan is er nog niet veel aan de hand want bij deze tutorial gebruik je een opvullaag met volle kleur.Hierdoor kun je een gemaakte fout heel eenvoudig herstellen. Hieronder het eindresultaat van mijn kleurpartijtje op een foto uit (of van) de oude doos, hij is niet zo scherp maar het gaat om het idee 🙂

OK, aan de slag!

Neem een zwart wit foto, ik heb deze genomen, snijdt de foto op maat met het uitsnijden gereedschap als dat nodig is als dat niet nodig is bij jouw foto kun je meteen aan het kleuren slaan:

Sla de foto op onder een nieuwe naam zodat je het origineel intact laat en klik onderaan in je lagenpalet op het opvullaag icoontje , kies uit het menu wat nu verschijnt voor volle kleur:

Kies een onderdeel van de foto waarmee je wilt gaan beginnen.  Ik ben begonnen met de plant en heb daarvoor groen genomen. Zet vervolgens de modus van de laag boven in je lagenpalet op kleur, je ziet nu een groengekleurde zwart wit foto:. In het lagenpalet achter het  groene vierkantje van de opvullaag is een wit vierkantje. Kies nu als voorgrondkleur zwart en vul de laag met je vulemmertje met zwart:

Neem nu je penseel zet de voorgrondkleur op wit  en stel je penseel in op de voor jouw gewenste grootte en bestrijk het oppervlak wat groen moet worden in de laag. Als je buiten de lijntjes gaat kun je heel eenvoudig je foutje herstellen door de voorgrondkleur op zwart te zetten en over dat gedeelte te strijken:

Als je niet helemaal tevreden bent over de kleur kun je deze heel eenvoudig veranderen door op het gekleurde vierkant in de opvullaag te klikken. Je kunt zo de kleur veranderen totdat je tevreden bent met het resultaat::

Bij mij ziet het er nu zo uit:

Neem zo voor iedere kleur een andere opvullaag totdat je helemaal klaar bent met kleuren #000000 en #ffffff hebben geen effect op de foto in de modus kleur:

Dubbelklik op de fotolaag en maak een nieuwe laag aan. Vul de nieuwe laag  met wit en sleep deze onder je fotolaag. Vergroot nu het canvas in menu AFBEELDING-CANVASGROOTTE  met wit zodat er rondom je foto wat ruimte komt. De rand zal nog niet wit zijn maar dat gaan we zo even aanpassen.

CTRL + klik nu op de laagthumbnail van je fotolaag zodat je de hele foto selecteert draai de selectie om in menu SELECTIE-SELECTIE OMKEREN. Vul de selectie  in alle opvullagen met zwart zodat je een witte brede rand krijg. Laat de selectie aanstaan:

Keer de selectie om en ga in het zelfde menu SELECTIE naar BEWERKEN en VERGROOT de selectie met 10 pixels:

Maak een nieuwe laag aan onder de laag van de foto en vul de selectie met wit geef de laag een slagschaduw door op het laagstijl icoontje te klikken onder aan je lagenpalet:

Tot slot geef je de achtergrondlaag een accent, ik heb de gevuld met kleur #c5cbcb gekozen en  als laagstijl een patroonbedekking genomen:

Dat maakt het weer helemaal af!

Veel plezier met kleuren!

Groetjes,

Jumbojet

Aanverwante berichten

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

 • Heel erg bedankt! Ik heb mijn opa hier heel blij mee gemaakt

 • hee
  wel goed gedaan, maar je ziet te erg dat het gephotoshopt is. het is nog niet perfect. ik zou ook eerder gaan voor de adjustments layers. ipv van werkelijk alleen maar layer masks. etc
  dit geeft een veel betere look en is veel meer professioneel.

  groeten karsten

  • Hoi Karsten,
   Bedankt voor je reactie. In een latere les (retro moederdag collage) heb ik de techniek nogmaals gebruikt en daar komt ie wat mooier uit. 🙂
   Groetjes,
   JJ

 • Wow 😮 dit wist ik nog niet. Ik ga maar eens kleur aan het verleden geven!

  • Ja, ja Guido, de techniek staat voor niets!
   Groetjes,
   Jumbojet

Reageer

Archiief

Categorie