Sep
4
2009

Gefeliciteerd!

Het leuke van zelf een kaart maken is dat je de ontvanger op een hele originele manier kunt feliciteren, bedanken of troosten.  Voor iedere gelegenheid kun je wel iets verzinnen. In deze les heb ik een felicitatiekaart gemaakt voor het behalen van een zwemdiploma. Benodigdheden een paar foto’s en en het onderwatertekst effect.

Hieronder het eindresultaat van deze les.

OK, aan de slag:

Eerst moet je een paar leuke foto’s zoeken voor het thema van de kaart:

Ik heb deze twee gegoogeld:


We beginnen met het maken van de rand om de foto. Open de foto van het onderwaterlandschap in Photoshop en dubbelklik op de achtergrondlaag zodat het slotje verdwijnt. Maak een nieuwe laag aan en ga in de laag van je achtergrond staan. Klik op het vierkantje onder in je balk voor de voorgrondkleur. Je krijgt nu de kleurenkiezer op je scherm. Beweeg met je muis over de foto en je ziet dat de muis in het pipet is veranderd. Kies een plaats op de foto waar je een kleur ziet die je leuk lijkt om te gebruiken en klik dan met je muis. Je kleurenkiezer neemt deze kleur dan over.

Klik op OK en vul je nieuwe laag met deze kleur. Sleep vervolgens de nieuwe laag onder je laag van de foto:

Het maken van een rand als deze om een foto doe je met behulp van een snelmasker en dit  heb ik uitgebreid beschreven in de tutorial maak een mooie rand om je foto. Klik op de link om de tutorial te lezen zodat je de rand kunt maken.

Ik heb in dit geval gekozen voor het FILTER-PENSEELSTREEK-SPETTERS met de volgende instellingen:

Het ziet er nu zo uit bij mij:

Sleep de foto van het zwemmende meisje in je document en zorg dat de laag bovenaan ligt:

Ga in je lagenpalet op de laag staan van het meisje en voeg een laagmasker toe:

Gebruik een zacht zwart penseel om de delen van de foto weg te werken. Zoom goed in bij de randjes en maak je penseel kleiner als dat nodig is bij de randjes. Als je een foutje maakt kun je het eenvoudig herstellen door je penseel op wit in te stellen en in het masker de plaatsen waar het fout ging met wit te bestrijken.

Het ziet er nu bij mij zo uit:

Je kunt indien je het nodig vindt hier en daar langs de randjes een beetje met je vervagen gereedschap de scherpe kantjes eraf halen in je fotolaag (niet in het masker dus). Ik heb dat rondom het hoofd wat gedaan en hier en daar wat bij het lichaam.

Het resultaat tot nu toe:

Nu tik je de tekst in en ga je deze bewerken zoals in de tutorial onderwater teksteffect wordt beschreven. Je gebruikt dan deze achtergrond die je hebt gemaakt als achtergrond voor je tekst. Ik heb ook bij deze kaart het font Thursdoo  gebruikt in de grootte 150 pt.

Tik de tekst rechtsboven in  pas daar de laagstijlen op toe als omschreven in deze tutorial, ik zet ze even voor je op een rijtje:

Als je klaar bent met deze tekst tik je de andere tekst in en kopieer je de laagstijlen van je tekst rechtsboven. Dit doe je door op je tekstlaag in je lagenpalet met je rechtermuisknop te klikken. Kies dan voor laagstijl kopiëren ga naar de nieuwe tekstlaag en kies dan voor plakken.

De tekst onder het meisje heb ik getikt in het font Kristen ITC in een grootte van 30 pt en daar heb ik vervolgens de laagstijlen van de eerste tekstlaag ook weer op gekopieerd met dit als eindresultaat:

Je kunt zowel met de rand als het lettertype eindeloos variëren…

En ook met het onderwerp:

Heel veel plezier met het maken van je eigen kaartjes!

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie