Apr
11
2011

De gang der dwazen

Een donkere fotocollage deze keer, waarbij ik gebruik heb gemaakt van verschillende foto’s waaronder een paar oude vakantiefoto’s. Deze nam ik  een jaar of vijf geleden in Turkije, in een oude opgraving. De gids, die ons gezelschap rondleidde, vertelde dat er in de tijd van de oude Grieken ook speciale oorden voor psychisch gestoorde mensen waren. De tunnel was speciaal voor hen bedoeld. Zij dwaalden door deze tunnel en hun klanken weerklonken tegen de wanden. Door de gaten bovenin, die er speciaal in gemaakt waren, viel het licht naar binnen. Het verhaal maakte veel indruk op mij en inspireerde me tot het maken van de gang der dwazen. Bij het maken van deze collage maak je onder andere gebruik van het transformatiegereedschap, laagmaskers, aanpassings/opvullagen, doordrukken, vervagen, menu FILTER en het menu AFBEELDING.

Voor de collage heb je de volgende foto’s nodig:

– Tunnel
– Kust
– Vrouw
– Muur (registeren is verplicht om de foto te kunnen downloaden maar is gratis)

Verder gebruik je het crumpled tissue patroon van Webtreats.

Download de foto’s en het patroon en installeer het patroon in Photoshop. Als je niet weet hoe dat moet kun je dat in de basis lessen lezen.

Hierna open je een nieuw document in Photoshop van 1600 x 900 px, 71 px/inch. Open de foto van de tunnel en sleep of kopieeer de foto in je document. Maak de foto op maat met je je transformatiegereedschap. Open dan de foto van de muur, kopieer in je document en maak de foto passend met je transformatiegereedschap.

Schuif de foto op zijn plek zoals te zien is op het plaatje hieronder.

De stenen muur past niet helemaal bij de kleur van de tunnel. Dit ga je aanpassen in menu AFBEELDING-AANPASSINGEN-KLEUR AFSTEMMEN. Kies de laag van de tunnel om de laag van de muur op af te stemmen.

Dupliceer de laag van de muur en schuif deze naar links naast de foto van de tunnel. Vervaag de lagen van de muren met 1 px Gaussiaans via menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN. Voeg hierna een laagmasker toe aan allebei de lagen en haal daarin de randjes van de muren weg met een zacht (hardheid 0%) zwart penseel zodat de muren mooi overvloeien in de de foto van de tunnel. Stel de dekking van je penseel in op ongeveer 25% zodat dit niet te abrupt gaat en het mooi overvloeit.

Open de foto van de vrouw en dupliceer of sleep deze in je document. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal daarin de blauwe omgeving rond de vrouw weg. Laat de schaduw van de vrouw op de grond intact. Dupliceer de laag en zet de onderste laag van de vrouw op de laagmodus VERMENIGVULDIGEN, zet de dekking op 63%. Haal in de kopielaag de schaduw onder de vrouw weg zodat je alleen de schaduw van de onderste laag ziet.

Ga in de laag van de linkermuur staan en klik met je rechtermuisknop op het laagmasker. Kies voor laagmasker toepassen. Doe hetzelfde met de andere muur. Voeg dan de lagen van de tunnel en de muren samen door alle drie de lagen te selecteren en CTRL +E in te toetsen. Stem de kleur van de samengevoegde laag af op de laag van de foto van de vrouw.

Dupliceer de laag van de vrouw en neem je doordrukken gereedschap, breng hiermee op de broekspijpen wat donkere accenten aan. Stel af in de optiesbalk op middentonen, belichting 45%. Zet hierna de dekking van de laag op 64%. Dupliceer de laag van de accenten en zet de dekking op 52%. Vervaag deze bovenste laag met 1 px Gaussiaans. Je hebt nu vier lagen met de foto van de vrouw.

Maak een nieuwe laag aan boven de bovenste laag van de vrouw en maak een selectie zoals hieronder te zien is. Vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #b4bbbb. Vervaag de laag met 5 px Gaussiaans en voeg een laagmasker toe aan de laag. Haal dan het gedeelte wat over de vrouw heen valt een beetje weg in het laagmasker met een zacht zwak afgesteld penseel.

Zet hierna de laag van de lichtstraal op zwak licht en zet de dekking op 71%. Selecteer de lagen van de vrouw en de laag van de lichtstraal en groepeer de lagen in een groep die je vrouw noemt.

Open de foto van de kust en sleep of kopieer deze in je document. Stem de kleur van de kust foto af op de laag van de tunnel.

Haal daarna in een laagmasker met een zacht zwak (5 a 10 % dekking) afgesteld penseel het gedeelte van de kustfoto weg zoals hieronder in het voorbeeld te zien is. Door een heel zwak afgesteld penseel te gebruiken vloeien de foto’s mooi in elkaar over.

Dupliceer de laag van de tunnel en vervaag de kopie met 5 px Gaussiaans. Voeg een laagmasker toe aan de laag en haal in het laagmasker met een zwak afgesteld zwart penseel het middelste gedeelte weg zodat de tunnel wat scherper is dan de muren. Zet dan de dekking van de laag op 30%.

Maak boven alle lagen een aanpassingslaag aan door op het icoontje onderaan in je lagenpalet te klikken en te kiezen voor zwart wit. Verander niets aan de instellingen maar zet de dekking van de laag op 50%. Maak boven de zwart wit laag een nieuwe laag aan en schilder daar met een zacht penseel met kleur #ï3e4240 over de muren. Vervaag met 5 px Gaussiaans, zet de laagmodus op vermenigvuldigen en de dekking van de laag op 25%.

Maak een nieuwe laag aan boven de laag van het grijze accent en vul deze met een kleur van keuze. Voeg aan de laag een patroonbedekking toe, gebruik het crumbeld tissue patroon.

Maak onder de laag met het patroon een nieuwe lege laag aan en voeg daarna de laag van het patroon en de lege laag samen. Hierdoor ontstaat er een laag met de laagstijl als inhoud. Toets dan CTRL + SHIFT + U in terwijl je in deze samengevoegde laag staat zodat deze ontkleurt. Ga dan naar menu FILTER-VERVAGEN-RADIAAL VERVAGEN en stel het filter in zoals hieronder te zien is:

Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 50%.

Maak boven de laag met het ontkleurde patroon nog een nieuwe laag aan en maak met je veelhoeklasso een selectie die er ongeveer zo uitziet als in het voorbeeld hieronder. Ga naar menu SELECTEREN-BEWERKEN-DOEZELAAR en stel de doezelaar in op 50 px. Keer de selectie om en vul de selectie in de nieuwe laag met kleur #1f2020.

Voeg tot slot nog een aanpassingslaag toe en kies voor volle kleur #a7a505. Zet de laagmodus op zwak licht en de dekking op 15%.

Dat maakt de collage helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

5 Reacties +REACTIE GEVEN

 • hoi JJ,

  Ik heb dit mooie lesje gemaakt, mijn complimenten!!

  vrgr. Jos.

 • Hoi,

  Goede tutorial.
  Alleen.. als je een hotmail account heb, kan je je niet registeren voor de afbeelding van de muur.
  Waardoor je deze anders opslaat en donkerder is.

  Groetjes

  • Dat is vreemd want ik heb zelf ook met een hotmail adres geregistreerd…

 • Hoi Jumbojet

  Erg mooi lesje,toppie !!!!

  Gr Joke

Reageer

Archief

Categorie