Sep
20
2009

Countdown animatie

Aftellen met je eigen countdown animatie een leuke oefening om wat meer over animaties te leren in Photoshop. Hieronder het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

Maak een nieuw document van 567 x 567 px in Photoshop aan met een wite achtergrond.
NB: Dat is precies 20 bij 20 cm en handig voor het maken van de juiste verhoudingen voor de aftel animatie.

Ga nu naar het menu WEERGAVE en kies voor NIEUWE HULPLIJN zowel voor horizontaal als voor verticaal positie 10 cm:

Neem je lijn vorm en stel deze in op 5 px dikte boven in de opties balk. Ga langs de hulplijnen zodat je precies in het midden van het documten bent en maak een horizontale en een verticale lijnvorm:

Om wat makkelijker te kunnen werken maak je nu de achtergrondlaag grijs:

Maak boven je achtergrondlaag een nieuwe laag aan waarin je een ronde circel maakt met je ovale vorm:

Geef de cirkel de volgende laagstijl (klik op het laagstijl icoontje in je lagenpalet en kies voor lijn);

Maak weer een nieuwe laag aan en maak daarin met wit een vorm met je aangepaste vorm:

Dupliceer deze laag hierna en maak de cirkel kleiner met je vrije transformatie gereedschap (CTRL+T)
Houdt de shift toets ingedrukt terwijl je de cirkel kleiner maakt, dit zorgt ervoor dat alles in de juiste verhouding kleiner wordt gemaakt:

Neem nu van de aangepaste vormen de kadercirkel en trek daarmee in zwart in een nieuwe laag een grote vorm die ervoor zorgt dat de hoeken worden bedekt:

Zorg dat de laag onder de vorm lagen van de witte cirkels en de zwarte cirkel met de witte rand komt!

Selecteer nu de veelhoeklasson en maak een driehoekige selectie zoals hieronder te zien is:

Maak een nieuwe laag aan boven de vorm met de witte cirkelrand en vul de selectie met grijs:

Deselecteer en dupliceer de laag.Draai de kopie horizontaal om in menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE, sleep hem met je verplaatsen gereedschap terwijl je de shift toets houdt ingedrukt naar rechts:

Dupliceer en roteer horizontaal en verticaal tot je de hele circel bedekt hebt met in totaal 8 grijze delen (en dus 8 grijze lagen met daarin ieder een deel):

Ik heb de delen op volgorde gezet in het lagen palet en a t/m h genoemd:

Je kunt nu de hulplijnen verwijderen door in menu WEERGAVE te kiezen voor hulplijnen wissen. Zet alle lagen van de grijze vlakken uit door op het oogje te klikken in je lagenpalet.

Ga helemaal in de bovenste laag staan van je lagenpalet en selecteer je horizontale typgereedschap stel in de opties balk als kleur wit in en neem een mooi stevig lettertype. Typ een 1. Ik heb Swiss924 Â BT  genomen in 300 pt:

Dupliceer de laag met de een en zet de originele laag uit. Klik op de tekst thumbnail in de kopie waardoor je automatisch het typ gereedschap selecteert. Verander de 1 in een 2. Voordeel van deze manier is dat de 2 precies op dezelfde plek staat als de 1 😉 Herhaal deze stap nog een keer voor de 3.

Zet alle tekstlagen uit door op het oogje in je lagenpalet te klikken. Ga weer bovenaan staan in je lagenpalet en tik met je typegereedschap START gebruik hetzelfde FONT en instellingen als bij de cijfers:

Zet de laag van de START tekst om in pixels door met rechts op de laag in je lagenpalet te klikken en te kiezen voor TEKST OMZETTEN IN PIXELS. Dupliceer de laag en zet de originele laag uit in je lagenpalet.

Ga in de laag van deeltje a staan in je lagenpalet en klik terwijl je de CTRL toets hebt ingedrukt op de laagthumbnail, hierdoor maak je een selectie van deze laag. Ga nu in je kopie startlaag staan en druk op de delete toets:

Deselecteer, maak een kopie van de laag met het deel wat eruit is. Zet de originele laag met het stuk eruit, uit in je lagenpalet en ga naar de laag van deel b en pas dezelfde stappen toe op de tekst met dit deel. Herhaal deze stappen totdat je de hele tekst weg hebt in de laatste laag:

Nummer de lagen van de start tekst als volgt in je lagenpalet. De laag met het eerste stukje eruit 1 de volgende 2 tot nummer 7 nummer 8 is de laag waar start helemaal zichtbaar is.

Maak de STARTLAAG zichtbaar, nummer 8, en voeg de volgende laagstijlen toe:

Met dit als resultaat:

Ga nu op laag 8 staan en klik met rechts. Kies voor laagstijl kopiëren, ga dan naar laag 7 en kies voor plakken. Doe dit met alle lagen van de start tekst.

Zet de tekstlaag met de 3 aan door op het oogje te klikken in je lagenpalet en de andere tekstlagen en startlagen moeten allemaal uitstaan. Ga nu naar het video gedeelte van Photoshop:

Als het goed is krijg je nu een frame onder in je beeld. Als je een groen balk krijgt kun je door op het frame icoontje te klikken de frames zichtbaar maken.

Zet de vertraging van het frame op 0,1 seconde, dupliceer het frame en zet in dit frame laag a aan in je lagenpalet:

Dupliceer het frame en zet laag b ook aan. Ga zo door tot je alle grijze stukken gehad hebt:

Dupliceer dit frame, zet de laag met de 3 uit en de laag met de 2 aan. Dupliceer weer en zet deel a uit:

Ga zo door tot de 2 op een helemaal zwarte achtergrond staat, zet dan de 2 uit en de 1 aan en doe bij de 1 hetzelfde als bij de 3 tot deze op een helemaal grijze achtergrond staat:

Dupliceer het frame weer en zet a uit en de 1 en zet nummer 1(van je startlagen) aan:

Dupliceer het frame en zet b uit en 2 aan etc etc. tot je helemaal rond bent en alle grijze delen uitstaan en START helemaal zichtbaar is. Zet dit laatste frame op een vertraging van 2 seconden.

In totaal ben ik op 35 frames uitgekomen voor deze animatie 🙂

Speel je animatie af en als je tevreden bent met je resultaat sla je je werk op als gif file:

Aanverwante berichten

Jumbojet

11 Reacties +REACTIE GEVEN

 • sorry voor de late reactie Karel, nog bedankt hoor.

 • Ga in de laag van deeltje a staan in je lagenpalet en klik terwijl je de CTRL toets hebt ingedrukt op de laagthumbnail, hierdoor maak je een selectie van deze laag. Ga nu in je kopie startlaag staan en druk op de delete toets
  dan komt er een scherm op dat zegt dat de laag eerst moet gerasterd worden

 • hoi JJ,

  http://megaswf.com/f/2524314

  de link laat mijn werkblad zien als ik als het kader moet plaatsen om de hoeken te bedekken..
  het 7e plaatje/venster van boven in de les dus,
  het lukt me n.m niet om dat kader om de hoeken heen te plaatsen..
  zodat het cirkel te zien is om het hele vierkante zwarte blok zoals in de les.
  gr.Jos.

  • Heb je de kadercirkel genomen van de aangepaste vormen? Je kunt de vorm nadat je hem hebt getrokken met je transformatiegereedschap schalen op maat maken.
   Grtz,
   JJ

 • Goede middag,hoe kom je aan laag-vorm nummer 7 op je voorbeeld,ik heb alles stap voor stap gedaan en dat zie ik niet bij mij

  • Beste Karel, het kan zijn dat ik bij het maken van de les wat vormlagen meer gemaakt heb totdat ik tevreden was met het resultaat. De vormlagen die over gebleven zijn hebben dus wellicht andere nummers als de vormlagen bij jou maar dat maakt verder niet uit. Je hebt er vier als het goed is.

 • als je schrijft in gedeelte a staan ctrl plus tumbnail dan start kopie 2open en delete,dan gebeurt er niets op mijn scherm,de computer zei dan iets over rasters

  • De bedoeling is dat je deeltje a selecteert dus ctrl ingedrukt houden en dan op de laagthumbnail klikken. Vervolgens delete je de selectie in de kopie startlaag. Je kunt ook rechtsklikken op de laag en kiezen voor pixels selecteren.

 • goeie morgen,als ik op de ctrl toets druk en op de tumbnail(dat vierkantje)dan gaat er niets weg op mijn scherm,of moet dat oogje ervoor ook aanstaan,heb ik geprobeerd maar dan veranderd er ook niets

  • Ik weet niet wat je bedoelt en kan van hieruit niet goed bepalen wat er aan de hand is

Reageer

Archief

Categorie