Jan
4
2010

Buiten het kader

Werken met laagmaskers in Photoshop is een van de eenvoudigste manieren om hele leuke effecten te geven aan je foto’s. De foto die ik hieronder heb staan is een voorbeeld van een 3D effect bereikt door gebruik te maken van laagmaskers en is tevens het eindresultaat van deze tutorial:

OK, aan de slag!

Open een nieuw document in Photoshop van 1000 x700 px en vul de achtergrond met wit. Open de foto die je wilt gebruiken en kopieer deze in je document (ctrl +a, ctrl +c en dan ctrl +v) Verklein de foto met je transformatiegereedschap (ctrl+t) zodat er nog wat extra ruimte overblijft om eventueel later het hele plaatje nog een beetje te verschuiven zodat het effect mooier uitkomt. Bij mij ziet het er nu zo uit:

Ga in je lagenpalet in de witte achtergrondlaag staan en maak een nieuwe laag aan door op het icoontje onderaan je lagenpalet te klikken. Vul deze laag met zwart. Maak een nieuwe laag aan boven de laag van de foto en trek met je rechthoekige selectiekader een vierkante selectie. Omlijn de selectie via menu BEWERKEN-OMLIJNEN:

In menu BEWERKEN kies je nu voor TRANSFORMATIE-VERVORMEN en ga je de rechthoek bewerken zodat de rand om de delen van de foto komt die je wilt omranden:

Hierna ga je naar de laag van de foto en voeg je een laagmasker aan de laag toe door op het icoontje onderaan je lagenpalet te klikken vul het laagmasker met zwart de hele foto verdwijnt nu . Neem nu je toverstafje en klik in de laag van de witte rand middenin zodat je het gedeelte binnen de witte rand selecteert. Klik in het laagmasker zodat het actief wordt en vul de selectie met wit met je vulemmertje :

Zet de selectie uit, selecteer je penseel en zet de kleur op wit. Bestrijk de gedeelten die je wilt zien in het laagmasker. Als je teveel bestrijkt kun je je penseel op zwart zetten om het weer onzichtbaar te maken. Ga zo door totdat je helemaal tevreden bent met je plaatje:

Voeg daarna een laagmasker toe aan de laag van de witte rand en haal de gedeeltes weg die over de uitstekende delen gaan:

Klik terwijl je CTRL ingedrukt houdt op de laag van de witte rand om de pixels te selecteren van de laag en ga dan in de zwarte laag staan. Keer de selectie om:

Ga naar menu FILTER-VERVAGEN-GAUSSIAANS VERVAGEN en vervaag met 5 pix. Herhaal dit nog een keer:

Maak een nieuwe laag aan boven je achtergrondkleur en vul die met een kleur die leuk bij je foto past. Geef wat ruis aan de laag via menu FILTER-RUIS:

Selecteer de laag van de foto, de schaduw en de laag van de rand als je nog wat wilt verschuiven met je verplaatsingsgereedschap  Hiermee is je  plaatje weer helemaal af!

Aanverwante berichten

Jumbojet

29 Reacties +REACTIE GEVEN

 • mijn hobby is photoshop ken je nog iemand die de zelfde hobby heeft om eens samen oefeningen te maken

 • mijn hobby is photoshop ken je nog iemand die de zelfde hobby heeft om eens samen oefeningen te maken ik zelf woon in Hanzame ben je kandidaat om te oefenen heeft een seintje via Hotmail adres

 • hey,

  ik heb je site nu pas gevonden en vind het geweldig, net wat ik zocht. maar met deze oefening loop ik vast. een laag maken lukt me wel, maar hoe moet ik die vullen met zwart?

  groetjes

  • Hi Kim, druk op d zodat je voorgrondkleur op zwart en de achtergrondkleur op wei gaat. Klik het vulemmertje aan uit de gereedschapsbalk en klik dan in je canvas. Kijk als je er niet uitkomt even bij de basis lessen daar staat een les bij over de gereedschaps balk. Grtz, JJ

 • Goedemiddag, JJ

  Kun je me nog even helpen met het volgende?

  Je geeft het volgende aan:
  Klik terwijl je CTRL ingedrukt houdt op de laag van de witte rand om de pixels te selecteren van de laag

  Het lukt me niet om de witte rand te selecteren.
  Ik sta in de laag van de rand.
  Ik hou CTRl ingedrukt.
  Lukt niet met selctie of penseel of aanwijzer.

  Kun je me even verder helpen?
  Vast bedankt, Ria

  • Hoi Ria,
   Je houdt de CTRL toets ingedrukt en klikt dan in de laagthumbnail van de witte laag (het vierkantje achter het oogje) dan zie je de bekende stippels en zijn de pixels van de laag geselecteerd.
   Groetjes,
   JJ

 • […] This post was mentioned on Twitter by Jumbojet, Jumbojet's Photoshop. Jumbojet's Photoshop said: Photoshop tutorial: Buiten het kader – http://tinyurl.com/2gx3ehk […]

 • Hoi Jumbojet,

  Ik ga proberen, dank je.

  Groetjes, Thea

  • Hoi Thea,
   Veel succes, ik hoop dat het je lukt!
   Groetjes,
   Jet

 • Hallo Jumbojet,

  Ik heb al meerdere malen Buiten het kader gedaan maar het wil maar niet lukken als ik bij Selecteer je penseel en zet de kleur op wit en bestrijk de gedeelten die je wilt zien. Er komt niets te voor schijn, ik snap er niets van, ik heb alles precies opgevolgd of het moet aan mijn computer/photoshop liggen.

  Groetjes, Thea

  • Hoi Thea,
   Ik denk dat je de selectie nog aan hebt staan en dan kun je schilderen wat je maar wilt… dan raak je alleen de selectie en die is al wit. Dan zie je dus niets 😉 Toets CTRL +D en schilder dan met wit in het masker dan lukt het je zeker wel!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hallo Jumbojet,

  Een aantal maanden is er niet van gekomen om veel te fotoshoppen maar ik heb jou site opgeschreven omdat ik het een hele leuke en goede site vindt. Nu kan ik wat meer tijd besteden aan fotoshop en heb ik jou site weer opgezocht. Ik vind het echt heel leuk wat je doet en ik kan er veel van leren.

  Groetjes, Thea

  • Hoi Thea,
   Dank je wel, veel plezier op de site!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi,

  ik dacht laat ik nog maar eens opnieuw beginnen. En nu is het gelukt!
  Weet niet precies waar mijn fout zat, maar goed.
  Toch bedankt voor je hulp!

  Groetjes Laurie

  • Ha goedzo, zo zie je maar weer dat de aanhouder wint! 😉

 • Dat heb je goed samengevat. Als ik de selectie vul met wit, gebeurt er helemaal niets. Het hele blad blijft zwart met de witte lijst erin, die dus ook gevuld is met zwart.
  Ik heb vanalles zitten proberen, maar ben er nog niet uitgekomen.

  • Beste Laurie,
   Wat zie je in het laagmasker wat je in je fotolaag hebt. Ziet dat er net zo uit als het vijfde plaatje (buiten het kadertje 4). Als dat zo is kan het zo zijn dat je de zwarte laag boven de fotolaag hebt staan. Deze moet ONDER de laag van de foto staan anders zie je inderdaad alleen maar zwart.
   Groetjes en succes!
   Jumbojet

 • Hoi,

  dat heb ik wel gedaan ja. Tot dat punt lukt alles. Als ik de laag van de foto aanzet en dan vul, komt wel de hele foto tevoorschijn. Als ik wil vullen wat er geselecteerd is gebeurt er niets. Heb je misschien nog een tip?

  Groetjes Laurie

  • Dus even samenvatten. Je hebt het laagmasker van de fotolaag met zwart gevuld zodat de foto onzichtbaar is geworden. Daarna heb je een selectie gemaakt van het gebied binnen de laag van het frame. Daarna ben je in het laagmasker gaan staan van je fotolaag en heb je de selectie met wit gevuld. Wat zie je in je laagmasker?

 • Hoi

  Het onderstaande gedeelte lukt me niet. Ik krijg wel de selectie geselecteerd, maar als ik het wil vullen met wit gebeurt er niets.
  Kun je me daarbij helpen?

  Neem nu je toverstafje en klik in de laag van de witte rand middenin zodat je het gedeelte binnen de witte rand selecteert. Klik in het laagmasker zodat het actief wordt en vul de selectie met wit met je vulemmertje :

  Groetjes Laurie

  • Hoi Laurie,
   Heb je het laagmasker van de foto wel eerst met zwart gevuld zodat de foto onzichtbaar is geworden? Als je een wit laagmasker met wit vult gebeurd er namelijk niets.
   Veel succes!
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Dit is ècht een héél leuk lesje. Heb het al geprobeerd met verschillende foto’s, wat niet makkelijk valt om echt de gepaste foto te vinden, maar ik heb één probleempje en mss ligt het wel aan mij hoor. Ik laat wel de selectie aanstaan als ik werk met het laagmasker.
  Als ik de rand van het kader doorteken met mijn afbeelding dan zie ik nadien nog stippelijntjes erdoor lopen van het kader.
  Doe ik ergens iets verkeerd ? En die stippelijntjes zie ik pas als alles klaar is. Intussen probeer ik nog verder uit te zoeken hoe ik dit evt zou kunnen oplossen.
  Jouw site is echt Toppie !!!!

  Groetjes,
  Paula

  • Hoi Paula,

   In het laagmasker kun je terwijl je werkt altijd heel gemakkelijk corrigeren dus heeft het niet veel zin je selectie aan te laten staan, ik doe het in ieder geval nooit. Of het invloed heeft op het masker heb ik nog niet uitgeprobeerd. Ik ben benieuwd naar je bevindingen. Gewoon een beetje uitproberen dan vindt je altijd weer een weg en je wordt er ook niet dommer van. Veel succes en bedankt voor het compliment!

   Groetjes,
   Jumbojet

 • Was weer prettig om maken.

  groetjes

  pierre

  • Leuk om te horen!
   😀
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Dit was weer een leuke ! Ik geniet volop van je tutorials – bedankt daarvoor !!!

  • Dat is fijn om te horen 🙂
   Groetjes,
   Jumbojet

 • Hoi

  Heb het direct uitgeprobeerd en het is me aardig goed gelukt.
  Ben benieuwt naar het volgende.

  Groetjes

  • das mooi om te horen 🙂
   Groetjes,
   Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie