Aug
28
2009

Een natuur kaart met 3d effekt

In deze tutorial wil ik jullie graag laten zien hoe je een natuur kaart kan maken met 3D effect en het fris beslagen tekst effectwat ik in een eerdere tutorial heb beschreven.

Dit is het eindresultaat van deze tutorial:

OK, daar gaat ie weer. Ik heb eerst een mooie foto van een blad gezocht op internet op een van mijn favoriete plaatjes sites Flickr:

Open een nieuw document in Photoshop van 1024 x 900 px met een transparante achtergrond en sleep het blad in je document.
Je ziet in je document nu twee lagen een achtergrond en een met de foto van het blad.
Nu ga je in de laag van de foto staan en kies je boven in je menu voor BEWERKEN:

Schuif je blad een klein beetje naar rechts zodat het een stukje van de rand af komt te liggen en kies dan weer in menu transformatie voor VERDRAAIEN:

Er is een soort raster over je document heen gekomen en er staan punten en vierkanten waarmee je de laag kan gaan verdraaien. We beginnen bij de vierkantjes bij A en C en bewegen deze een stuk naar binnen toe om de punt van het blad te maken:

Je kunt ook nog aan de kleine bolletjes trekken met je muis om het blad verder te vervormen:

Ga door tot je tevreden bent met de vorm en geef dan een ENTER. Bij mij is het zo geworden:

Omdat het als een echt blad eruit moet zien gaan we de punt nog een beetje bijwerken met het retoucheerpenseel. Zoom in op de punt. Selecteer het retoucheergereedschap en kies een plekje wat je wilt kopiëren klik en houd de alt toets ingedrukt en kopieer zo door tot je ongeveer zoiets hebt:

Nu gaan we de punt nog mooi bijwerken met je veelhoeklasso. Selecteer de gedeelten die je weg wilt hebben en druk dan op delete. Bij mij is het nu zo geworden:

Nu gaan we ons op de andere kant van het blad richten en dat doen we weer in menu BEWERKEN- TRANSFORMATIE-VERDRAAIEN:

Doe dit aan de andere kant ook nog tot je tevreden bent. Hierna ga je nogmaals in het TRANSFORMATIE menu maar deze keer kies je voor PERSPECTIEF en trek je je blad nog een beetje in perspectief.

Nu gaan we de punt van het blad naar beneden laten hangen. Hiervoor selecteer je de helft van je blad met je rechthoekige selectiekader en ga je weer VERDRAAIEN met je TRANSFORMATIE gereedschap, je ziet dat je dan alleen maar het geselecteerde gedeelte van je blad kan bewerken:

Als je tevreden bent over het resultaat geef je weer een ENTER.
Dupliceer de laag van het blad, sleep de nieuwe laag onder je originele bladlaag en verdraai, vergroot of verklein zodat ieder blad er een beetje anders uitziet en herhaal dit zo vaak als je wilt. Bij mij is het zo geworden:

Nu ga je de lagen met de bladeren slagschaduw geven als laagstijl. Bij iedere laag moet je dat naar smaak instellen. Ik heb de onderste lagen wat meer dekking gegeven en wat grotere schaduw, de grotere bladen wat meer waarde bij afstand en grootte. De hogere bladen wat minder dekking. Dit is echt iets wat je zelf moet bepalen en waar je wat mee moet experimenteren.

Het ziet er bij mij nu zo uit:

Je kunt als je wilt wat extra diepte aanbrengen in je lagen door de volgende laagstijl aan een of meerdere lagen toe te voegen:

NB: ook dit moet je naar eigen smaak doen. Ik heb bij een aantal lagen het formaat op 45 px gezet en bij een aantal lagen heb ik het effect niet toegepast.

Hierna ga je de lagen van de bladeren omzetten in slim object, dit doe je door met rechts op je laag te klikken en te kiezen in het venster wat verschijnt. Dan ga je in menu FILTER- VERVAGEN- GAUSSIAANS VERVAGEN toepassen  op alle lagen waar je dat nodig vindt. Het mooie van een slim object is dat je dan het filter heel gemakkelijk kunt veranderen omdat nu het effect in je lagen palet staat en je er op kunt klikken en dan meteen kunt aanpassen.

Stel het Gaussiaans vervagen in op 2,6 waar je het het vaagst wilt hebben en verlaag dat flink op de plaatsen waar je op wilt focussen. Je kunt met een zwart penseel in het slimme filter (witte vierkantje) het effect wat je aan hebt gebracht  geheel of gedeeltelijk wegnemen (zoals je bij een masker doet) en als je een foutje maakt kun je met een wit penseel de boel weer herstellen. Probeer dat maar eens uit, dat is echt heel handig. Hieronder een screenshot waar ik dat bij een blaadje gedaan heb. Boven het menu gedeelte staat het blad na Gaussiaans vervagen en onder het menu hetzelfde blaadje maar dan behandeld met een zwart penseeltje. Je ziet in het filter het zwart van het penseel waar ik geweest bent. Je moet wel eerst even in het witte vierkantje klikken om in het filter te kunnen werken.

Bewerk zo het hele plaatje tot je tevreden bent, bij mij is dit het resultaat tot nu toe:

Als het goed is heb je de foto van het blaadje waarmee we begonnen zijn nog open staan. Sleep nog een keer de fotolaag in je document en zorg dat de laag helemaal onderaan komt boven je achtergrondlaag:

Ga weer naar menu BEWERKEN-TRANSFORMATIE-ROTEREN en roteer de laag 180 graden. Hierna ga je naar SCHALEN en vergroot je de hoogte en de breedte tot 150%:

Maak ook van deze laag een slim object en voeg dan via menu FILTER Gaussiaans ruis toe en vervaag daarna Gaussiaans.


Omdat je een slim object van de laag hebt gemaakt kun je nu weer heerlijk alles bijstellen als je wilt nog wat effecten met je penseel aanbrengen. Ik heb met lichtgrijs kleur c5c5c5 in het filter wat accenten langs de schaduwranden van de bladeren op de achtergrond gegeven en daarna met wit wat langs deze randen geveegd wat een heel subtiel effect geeft:

De achtergrond is nu af! Nu de tekst nog. De tekst maak je op de manier zoals beschreven wordt in de tutorial vande fris beslagen tekst bij mij is het zo geworden:

Voor de ondertitel gebruik je het Font Angelina  grootte 48 in een bijpassende groen kleur. Tik in een bijpassend groen je tekst. Hierna ga je naar de NatuuR tekst laagÂen klik je met rechts in de laag in je lagenpalet en kies je voor laagstijlen kopiëren. Dan ga je naar je nieuwe tekstlaag en plak je de laagstijlen. In je nieuwe tekstlaag zet je de laagstijlen schaduw binnen, schuine kant en reliëf, satijn en lijn uit door op het oogje te klikken. Hierna kopieer je de nieuwe tekstlaag 2x:

De kaart is nu helemaal af:

Veel plezier met het maken van je eigen NatuuR kaart!

Aanverwante berichten

Jumbojet

Reageer

Archief

Categorie